Το 1o Βραχάτι Food Festival αποτέλεσε μια γαστρονομική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη για όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν. Η καρδιά του φεστιβάλ χτύπησε δυνατά στην κουζίνα του διάσημου Chef Κωνσταντίνου Βασάλου, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά από εντυπωσιακές και πεντανόστιμες συνταγές. Με την τέχνη και τη μαεστρία του, ανέδειξε τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, δίνοντάς τους έναν σύγχρονο χαρακτήρα. Ας ανακαλύψουμε τις συνταγές που καθήλωσαν το κοινό!
1. Καρυδόπιτα με Γιαούρτι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1. Ξεκινάμε με την παρασκευή του σιροπιού γιατί πρέπει να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσουμε…. Οπότε, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, έπειτα τη ζάχαρη και την φλούδα του λεμονιού, ανάβουμε τη φωτιά και μετράμε 4′ από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση. Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφού πάρει άλλη μια βράση, το αφαιρούμε από την φωτιά για να κρυώσει…
2. Βουτυρώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα τωνταψιών και πασπαλίζουμε με ψιλό́ σιμιγδάλι και τακρατάμε στην άκρη…
3. Αναμειγνύουμε στο σιμιγδάλι το αλεύρι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τα θρυμματισμένα καρύδια, την βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού…και το κρατάμε κι αυτό́ στην άκρη.
4. Κτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ, τα ασπράδια με 150 γραμμάρια από́ την ζάχαρη της συνταγής και 50 γρ χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνει μια σφικτή́ μαρέγκα.
5. Κατόπιν κτυπάμε επίσης στην δυνατή́ ταχύτητα του μίξερ τους κρόκους με τα υπόλοιπα 150 γραμμάρια από την ζάχαρη, μέχρι να ξασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Περνάμε το μείγμα αυτό σε ευρύχωρη λεκάνη όπου προσθέτουμε αμέσως την σφικτή́ μαρέγκα, το γιαούρτι και βροχηδόν το μείγμα με το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με κατάλληλη σπάτουλα και επιδεξίες κυκλικές κινήσεις από́ κάτω προς τα πάνω, μέχρι να αναμειχθούν καλώς τα υλικά.
8. Όλο αυτό́ το περνάμε στα ταψιά, φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα παντού́.
9. Ψήνουμε για 30- 35 λεπτά́ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο 160 βαθμών Κελσίου. Κατά́ την διάρκεια του ψησίματος, δεν ανοίγουμε τον φούρνο και δεν τον τραντάζουμε.
10. Για να ξέρουμε ότι είναι έτοιμη η καρυδόπιτα, βυθίζουμε μέσα στο γλυκό́, την λάμα ενός μαχαιριού́ και αν βγει στεγνό́, είναι έτοιμο. Αν δεν είναι, το αφήνουμε στον φούρνο, για λίγα λεπτά ακόμα.
11. Τότε το βγάζουμε από́ το φούρνο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι προσεκτικά́ και σε όλην την επιφάνεια για να εμποτιστεί́ ομοιόμορφα. Στην συνέχεια το κόβουμε σε τετράγωνα ή τριγωνικά́ κομμάτια.
12. Υγ. Μπορούμε να συνοδεύσουμε την καρυδόπιτα, με ένα παγωτό́ καϊμάκι.
2. Ριζότο με Μαύρες Σταφίδες, Κυδώνια και Κουκουνάρι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1. Σοτάρουμε με το βούτυρο το κρεμμύδι
2. Όταν ξανθίσει ελαφρά, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Όταν σοταρίσουν κι αυτά καλά και απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε το ρύζι να σοταριστεί κι αυτό και κατόπιν το κουκουνάρι.
3. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
4. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε την σταφίδα και τα κυδώνια.
5. Προσθέτουμε κατόπιν σταδιακά τον ζωμό (που θα πρέπει να είναι καυτός) και ανακατεύουμε συνεχώς.
6. Συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά, καθώς προσθέτουμε τον ζωμό χωρίς να διακόπτουμε το ανακάτεμα.
7. Κατόπιν προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι και πιπέρι.
8. Μόλις χυλώσει το ριζότο (περίπου 18-20 λεπτά) προσθέτουμε το τυρί και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
3. Φιλετάκι Χοιρινό με Φρέσκια Σταφίδα Κορίνθου
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1. Κόβουμε το χοιρινό φιλέτο σε μενταγιόν των 50 γρ
2. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς και τα τηγανίζουμε με το ηλιέλαιο για να θωρακιστούν. Τα κρατάμε στην άκρη…
3. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
4. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το ανάλογο τηγάνι. Προσθέτουμε μέσα το βούτυρο. Όταν κάψει προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι κι όταν μαραθεί, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά των μανιταριών και αρχίζουν να παίρνουν χρώμα.
5. Κατόπιν προσθέτουμε τα σταφύλια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα φέρνουμε δυο βόλτες στο τηγάνι και σβήνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε τον ζωμό και κατόπιν την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα φιλέτα, δυναμώνουμε την φωτιά και τ΄ αφήνουμε μέχρι να δέσει ή σάλτσα.
6. Σερβίρουμε τα φιλετάκια στο πιάτο και τα περιχύνουμε γενναιόδωρα με την σάλτσα τους.
7. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό για μια νότα φρεσκάδας.
4. Παραδοσιακή Φάβα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
1. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
2. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες το κρεμμυδάκι
3. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι.
4. Καθαρίζουμε από ξένα σώματα και ξεπλένουμε το όσπριο με άφθονο νερό.
1. Το βάζουμε στην φωτιά να βράσει και ξαφρίζουμε τον αφρό.
2. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο σιγανότερο δυνατόν σημείο και ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει στον πυθμένα του σκεύους.
3. Εν τω μεταξύ σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι να μαραθεί και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
4. Όταν είναι έτοιμη η φάβα, προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Δίνουμε ακόμα μια βράση και το αποσύρουμε από την φωτιά.
5. Αμέσως το περνάμε από μηχανή του πούρε ή ηλεκτρικό πολτοποιητή.
6. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και την κάπαρη